b:includable>"

Friday, November 28, 2014

Running Man

assalamualaikum 

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA first time aku tengok running man nie hujung sem 2010 first episode aq tgiok artis jemputannya urri unnie girls generation. time tu aku dgn roommaate aku hayati dan ain layan RM nie . memang lucu lah apa lagi lepas exam relese tension punya pasal.start tu aku jadi peminat tegar running man. dari ep satu aku tak miss tengok realiti show nie.

running man mesti ramai yang tenggok progam realiti show nie kan . untuk ketawa dan relese tension memang tak kering gusi lah tenggok diaorang BEST . tapi tak kenal maka tak cinta kan so marilah kita berkenalan denga diorang nie.




Running Man Profile


Name: Yoo Jae Suk (유재석)
Nickname: Yooruce WillisYooHyukGrasshopperYoomes Bond, National MC
Birth date: August 14, 1972
Occupation: MCComedian
Blood type: B
Height: 178cm
Weight: 70kg
TV Program (Variety): Infinity ChallengeHappy TogetherRunning ManFamily Outing

______________________________________________________________________________


Name: Ha Dong Hoon (하동훈)
Nickname: HaHaHaroro
Birth date: August 20, 1979
Occupation: SingerRapperComedianActorEntertainer
Blood type: B
Height: 168cm
Weight: 70.5kg
TV Program (Variety): Infinity ChallengeRunning ManHaHa Mong Show, X-Man

______________________________________________________________________________


Name: Lee Kwangsoo ()
Nickname: Framer KwangsooGirin/ GiraffeKwangvatarKwangpotterBetrayer 
Birth date: July 14, 1985
Occupation: ActorModelEntertainer
Height: 193cm
Weight: 78kg 
TV Program (Variety): Running Man

______________________________________________________________________________


Name: Kang Hee Gun (강희건)
Nickname: GaryPeaceful GaryMonday Boyfriend
Birth date: February 24,1978
Occupation: SingerRapper (LeeSsang)
Height: 174cm
Weight: 70kg
TV Program (Variety): Running Man

______________________________________________________________________________


Name: Cheong Seong Im (천성임)
Nickname: Mong JihyoMonday GirlfriendAce Jihyo
Birth date: August 15, 1981
Occupation: ModelActress
Height: 168cm
Weight: 48kg
TV Program (Variety): Running ManSunday Nights

______________________________________________________________________________


Name: Ji Sukjin (지석진)
Nickname: Sunflower hyungImpalaBig nose hyung
Birth date: February 10, 1966
Occupation: MCComedian
TV Program: Running ManStar Golden BellSurvival KingDeath Camp 24hrs

______________________________________________________________________________


Name: Kim JongKook (김종국)
Nickname: CommanderSparta KookTiger/ Horang
Birth date: April 25, 1976
Occupation: Singer
Height: 178cm
Weight: 76kg
TV Program (Variety: Running Man, Family OutingDream Team, Happy Sunday

_____________________________________________________________________________


okey bye .nie pun copy kat blog rm malaysia 

Wednesday, November 26, 2014

Omey Nikah

hi hi

omey omey akhirnya nikah juga kau kan, best tak nikah omeh nikah tahun lalu lagi cuma saja nak update hari ni . nah campak dua entry terus kiki. omey nikah 26.12.2013 yang lalu masa tu musim hujan susah betollah nak pegi kenduri. omey nikah dengan orang nuh jauh ipoh. aku ni dok cakap omey omey . omey uh sapa .hah omey tu my bff kat kolej budak se-daerah dengan aku. omey nie nakal tapi baikm manja sayang omey. sebelumnya tu 25.12.2013  hari pertunangan I. kiki rupanya begitu






haa nie la omey kat tengah tu (omey mengayakan pakaian suku dusun sungai (sabahan tradisional )



tu ha laki omey kami panggil dia K (dato k) gitu 

okey lah ringkas je salam 

Gambar Konvo Yang Lalu Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (kipsas) kuantan

Assalamualaikum

Hari ni kita nak update gambo konvo yang lalu , urm konvo tahun nie (2013 yang lalu) di adakan di dewan utama kolej aku sendiri, for the first time buat di dalam dewan utama. sebelum-sebelum nie pihak kolej buat je kat hotel zernith (sultah ahmad shah convention centre ). mulanya berharapan sultan ahmad shah yang bagi scroll .rupanya MB pahang ,tapi okey la tu sudah graduate kan :) .

perasaan ku pada masa tu rasa macam tidak percaya akhirnya setelah macam-macam yang di lalui ketika merantau dan menuntut ilmu sudah berakhir dengan segulung diploma now next stage perlahan lahan. lama-lama sampai juga 'jadilah macam si kra-kura' ahah . 

rasa sedih + gembira = suka juga time nie rasa sedih sebab terpaksa berpisah dengan kawan-kawan , tempat tarbiyyah ,hostel 5 bintang (haha),cafe,dewan kuliah,masjid kipsas, ada rezeki pasti ku lawati lastly pling di rindui nanti suara pensyarah-pensyarah aku yang garang.
rasa gembira of coz la gembira dah graduate, payoh nok  perah otak. rasa macma nak gila hah yang study tu tahu laa.

mesti pelikkan eh pegi convo sorang-sorang :( family x dapat ikut. takpe yang penting aku family aku dah happy dah aku dapat konvo. yang paling best aku konvo sekali dengan sahabat aku dari sekolah rendah lagi (tu gambo kat bawah) kami kawan sejak sekolah rendah, sekolah menengah (sekelas lagi) dan seterusnya hinggahlah masuk ke kipsas nie, kami rancang jugak nak sambung belajar d UMS negeri asal 
you UMS tunggu kami be-empat hihi.

                                                            nah campak balik










okey lah setakat nie je daaaaa 


Terangi Hati Ini


Assalamualaikum...

Kekadang kerja harian diuji dengan dugaan.. kerja office yang tak pernah habis, kerja di rumah yang takkan pernah selesai.

Kekadang hati, jiwa dan raga tewas dengan dugaan... Termengeluh.. termarah..ter..dan ter lagi... Aissshhhh... Begitu mudah syaitan menguji jiwa yang lemah ini... Astaqfirullah...


Saya copy dan paste di entry ini.. untuk perkongsian lagi...

Semoga mendapat manfaat bersama..

Manfaat untuk jiwa saya juga..

Sesungguhnya... doa-doa sebegini ikhtiar untuk jiwa kita tenang... selain..beristiqfar tidak putus-putus kepada Allah... selain doa yang tulus kepada Allah..
Insya Allah.... dipermudahkan oleh-Nya..







Friday, June 27, 2014

kelebihan bulan Ramadan

                    
                                                     





‎1.Dibelenggu para syaitan dan jin.

Menurut Imam As-Syafie hanya jin dan syaitan yang bengis sahaja dibelenggu, manakala yang lain masih bebas lalu kerana itu masih terdapat yang membuat maksiat di bulan ini.

“Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua syaitan dan jin-jin yang derhaka,….(Riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)

Menurut Imam Abu Hanifah pula, semua jin dan syaitan dibelenggu. Namun masih ada orang melakukan kejahatan kerana syaitan telah menggunakan 11 bulan untuk menerapkan nilai-nilai buruk dalam diri kita. Kebiasaan buruk ini mampu mendorong seseorang kearah kejahatan walau di ketika Syaitan di belenggu.Jadi dalam 1 bulan inilah kita harus ambil peluang utuk menyucikan segalanya.

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekelian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.”(Bukhari & Muslim)

2. Amalan sunat diberi pahala fardhu dan fardhu diganda 70 kali.

“ Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardu dan amal fardu diberi balasan 70 kali ganda. Sebagai contoh solat Jumaat, sekiranya ada 5 kali Jumaat pada bulan itu, maka 5 x 70 = 350 Jumaat di luar Ramadhan, bersamaan 7 tahun solat jumaat. Pahala solat Jumaat sama dengan pahala haji bagi orang miskin yang tidak mampu mengerjakan haji. Solat Jumaat pada minggu akhir Ramadhan adalah solat Jumaat yang istimewa. Qadha solat fardhu juga diberi 70 kali ganda pahala. Sedekah RM1 dalam bulan Ramadhan adalah sama dengan RM70 di luar Ramadhan.

“Daripada Salman r.a. ia berkata: Telah berkhutbah Rasulullah S.A.W. pada hari terakhir bulan Syaaban dan sabdanya:- Wahai manusia sesungguhnya telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi penuh keberkatan (bulan Ramadhan) iaitu bulan yang ada padanya satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan, bulan yang Allah jadikan berpuasa padanya suatu kewajipan dan berqiamullail (beribadat pada malam-malamnya) sebagai amalan sunat. Sesiapa yang mendekatkan dirinya kepada Allah pada bulan itu dengan melakukan amalan kebajikan (amalan sunat) maka ia mendapat pahala seperti melaksanakan perintah yang wajib dan sesiapa yang melakukan suatu amalan yang wajib pada bulan Ramadhan maka ia mendapat pahala seperti orang yang melakukan tujuh puluh (70) amalan fardhu.”.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: “Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan .. menyerulah malaikat, katanya: “Wahai orang-orang yang mahukan kebaikan! Tampillah mengerjakannya dan wahai orang-orang yang hendak melakukan kejahatan! Berhentilah dari meneruskannya; (ketahuilah), Allah Taala banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka – daripada memasukinya”. Seruan dan keampunan yang demikian, diberikan pada tiap-tiap malam (dalam bulan Ramadhan).” (Riwayat Tirmizi dan Nasa’i)

3. Pintu neraka ditutup.

Pada bulan Ramadhan, kepanasannya tidak sampai ke alam barzakh (alam perantaran). Seksaan dihentikan pada bulan ini. Sesiapa yang mati dibulan Ramadhan tidak diseksa dan disoal oleh Malaikat Mungkar dan Nakir. Ada yang berpendapat ia ditangguh sehingga lepas Ramadhan.

4. Dibuka semua pintu syurga.

Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Apabila datang bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari). Banyak rahmat diturunkan pada bulan ini. Orang mukmin ditambah rezekinya seperti makanan yang sedap-sedap semuanya ada di bulan ini. Orang-orang miskin juga dapat menikmatinya pada bulan ini.

5. Allah perhiaskan syurga.

Allah percantikkan syurga yang sememangnya cantik. Bagaimana? Tidak terfikir oleh akal manusia. Bidadari berpantun minta disegerakan bertemu bakal suaminya di syurga.

Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadhan . Pada awal bulan Ramadhan bertiup angina di bawah Arasy dan bergeraklah daun kayu dengan longlai di bawah syurga, terdengarlah desiran daun kayu, hembusan bayu syurga yang teramat indahnya, seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya hingga berdirilah di atas puncak mercu syurga itu, lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah ? Lalu bidadari lain pula bertanya : Apakah nama malam ini ? Jawab Malik Ridhwan , hai bidadari yang cantik manis, inilah malam Ramadhan .

6. Dilepaskan tahanan neraka

Dalam bulan Ramadahan (di akhirat juga masih ada bulan Ramadhan) Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasalam bersabda (yang ertinya): “Allah memiliki hamba-hamba yang dibebaskan dari neraka setiap siang dan malam bulan Ramadhan, dan semua orang muslim yang berdo’a akan dikabulkan do’anya.”

7.Ramadhan ialah tetamu yang mendatangkan keampunan Allah

Dalam sebuah hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: Telah datang kepadamu Ramadan, penghulu segala bulan. Maka selamat datanglah kepadanya, telah datang kepadanya bulan puasa yang membawa segala rupa keberkatan, maka alangkah mulianya tetamu yang datang itu.” Layanlah tetamu mengikut apa yang dia suka, misalnya jika dia suka makan ikan, hidangkanlah masakan ikan. Sepertimana orang yang melayan tetamu dengan baik, seluruh ahli rumah itu akan diberi keampunan setelah tetamu itu pulang, begitu juga Ramadhan, jika kita mengikut kehendak dan disiplin yang ditetapkan pada bulan itu, maka kita juga akan mendapat keampunan.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liar yang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Abu Daud)“

8. Tawaran Pengampunan dosa lepas dan akan datang (2 tahun)

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a berkata: “Adalah Rasulullah SAW menggalakkan qiyamullail (solat malam) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib, baginda bersabda: “Sesiapa yang solat malam di bulan Ramadhan kerana beriman dan mengharapkan pahala daripada Allah, maka diampuni baginya dosa yang telah lalu.”

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Ar-Rasul SAW telah bersabda: Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan dosanya yang akan datang, sesiapa yang menghidupkan qiyamullail dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.

Rasulullah bersabda “Siallah (rugilah) puasa orang yang tidak mendapat keampunan”.

Ramadan





assalamualaikum , Ramadan ni lah yang di nanti-nantikan oleh semua umat islam alhamulillah dengan kekuasaan Allah kita masih lagi bernafas di muka bumi nie . okey apa yang penting di awal ramadan nanti adalah niat berbuasa kita 





                                                     (sumber gambar google)

Ramadan juga mengajar kita untuk sabar melakukan perkara-perkara yang tidak baik dan melatih kita untuk mengawal emosi,nafsu makan dan macam macam lagi lah keistimewaan ramadan nie.lihat gambar di bawah



                               

                                                            (contoh gambar)
Dan kesilapan yang sering dilakukan :c


                            

                                                                        (google)


Dan mari lah sama sama beramal di bulan ramadan ni ,semoga kita mendapat hidayah dan berkat darinya dengan semua perkara yang baik kita lakukan , amin amin amin , dan anggap lah semua yang terjadi tu adalah pengajaran buat diri kita , dan setiap manusia mekukan kesilapan dan yakinlah  Allah sentiasa ada dan mendengar . Allah akan sentiasa melihat dan memberi peluang untuk umatnya bertaubat ,selamat beramal ya pembaca :) salam ramadan 

Wednesday, June 25, 2014

zaman susah cari kerja

assalamualaikum
saya nak kongsi cerita ni ada kaitan dengan kerja ,sekarang ni fuhh punya lah susah cari kerja,kalau kita malas tapi ada yang rajin cari kerja paling pun akan bambong dalam setahun baru lah dapat kerja tetap kan sabar seja la insyahallah rezeki ada di mana mana yang penting usaha ,kalau kita cakap je sambil duduk goyang kaki di rumah kerja takkan datang punya hehehe.alhamdulillah aq dah dua kali datang temuduga kedua dua dapat tapi masalahnya aku ni tengah study terpaksa lah lepaskan berikan kepada orang lain.kadang kadang kita kena fikir juga dengan orang lain jangan tamak ya. satu lagi aku ni kurang puas hati dengan orang yang senang lenang dapat kerja sebap ada orang dalam amboi sedap je kan tapi tak pa la my be tu rezeki ,tapi kalau macam tu kita tidak akan tahu kebolehan kita,percaya la :) zaman sekarang ni yang penting rajin dan rajin